نشان تجارت - ناصر مدیحی، رئیس گشتهای مشترک تعزیرات حکومتی تهران درمورد دلایل گرانی و کمبود مرغ گفت: بی اعتمادی سیستم تولید مرغ به زمان دریافت نهادهها موجب شده که تولیدکنندگان از صددرصد ظرفیت موجود فقط ۵۰ تا ۷۰ درصد استفاده کنند ضمن اینکه یک عده واسطه هم به این حوزه ورود کرده و سرمایه گذاری میکنند.
وی با بیان اینکه انحصار در هر حوزهای از جمله در بخش نهادهها و ارز ۴۲۰۰ تومانی فسادهایی را به دنبال داشته و دارد گفت: اینکه یک عده خاصی باید این نهادهها را وارد کشور کنند همان انحصار است که باعث گرانی قیمتها نیز میشود.
رئیس گشتهای مشترک تعزیرات حکومتی تهران با اشاره به احتمال آلودگی جوجهها با نهادههای بازار آزاد یادآور شد: یکی از مرغداران نهادهها را از بازار آزاد تهیه کرده بود و همین نهادهها باعث آلودگی و نابودی ۱۴ هزار قطعه جوجه این مرغدار شده بود لذا اگر مرغداران این نهادهها را از پشتیبانی امور دام و وزارت جهادکشاورزی دریافت کنند مطمئنتر است.
مدیحی اختلاف فاحش بین ارز ۴۲۰۰ تومانی و ارز آزاد را یک رانت بزرگ برای رانت خواران دانست و گفت: برخی کالاهای اساسی مانند روغن مایع به صورت دلال فروشگاهی بین بنکداران مواد غذایی توزیع میشود و بنکداران هم مجبورند این کالا را از دلالان فروشگاهی خرید کنند و مدیران عامل این فروشگاهها هم در جریان دلالان فروشگاهی هستند.
رئیس گشتهای مشترک تعزیرات حکومتی تهران توزیع روغن به فروشگاههای زنجیرهای را کار اشتباهی خواند و گفت: فروشگاههای زنجیرهای خیلی از روغنها را رد میکنند.
وی تصریح کرد: سامانه جامع تجارت سامانهای است که کالا را فقط تا زمان توزیع رصد میکند و در بخش توزیع هیچ راهکاری ندارد و در مرحله توزیع هیچ رصدی انجام نمیشود.
وی ادامه داد: طبق قانون، صنعت معدن و تجارت و اتاق اصناف و سازمان حمایت ضابط تعزیرات هستند، اما وقتی بالاترین مقام دستگاه نظارتی بخشنامهای برای کل کشور صادر میکند مبنی بر اینکه بازرسان صنعت، معدن و تجارت و اصناف حق تهیه گزارش از فروشگاههای زنجیرهای را ندارند یعنی فروشگاههای زنجیرهای در حاشیه امن هر کاری بخواهند میتوانند انجام دهند و این یعنی فساد.
مدیحی ضمن انتقاد از سوء مدیریت ها، نظارت سیستماتیک را راهکار حل این مشکلات دانست و گفت:ای کاش ارز ۴۲۰۰ تومانی را به یارانه نقدی دهکهای پایین جامعه اضافه میکردند.
اصناف گران فروش نیستند
خسرو ابراهیمی نیا نایب رئیس اتاق اصناف تهران با اشاره به اینکه اصناف در حلقه توزیع قرار گرفته و برای توزیع کالاها نیز نرخ مشخصی دارند، گفت: اصناف برای هر کالایی تعرفه و قانونی دارند که بر اساس آن عمده فروش و خرده فروش میتوانند درصد مشخصی را به قیمت خرید خود اضافه کنند.
وی با تأکید بر اینکه اصناف گران فروش نیستند افزود: اصنافی که طبق قانون نظام صنفی و زیر نظر سازمانهای ذیربط، فاکتور خرید و فروش دارند و سود مشخص میگیرند گران فروش نیستند و بلکه کالاها با قیمت گران تهیه میشود.
نایب رئیس اتاق اصناف تهران با بیان اینکه اتحادیهها و اصناف هیچ تأثیری بر گرانیها ندارند گفت: اصناف و اتحادیهها عامل گرانیها نیستند، اما تا زمانی که ارز و واردات انحصاری است و دولت به عنوان تاجر بزرگی که هزینه اش هم خیلی زیاد است به این حوزهها ورود میکند ما همچنان این مشکلات گرانی و کمبودها را خواهیم داشت.
ابراهیمی نیا با بیان اینکه سود بازاریها و اصناف در گرانیها نیست و بلکه در فروش بیشتر است افزود: در حال حاضر قدرت خرید اصناف نسبت به سال گذشته به کمتر از نصف رسیده و بنابراین سودی نمیبرند.
وی از مسئولان و دستگاههای ذیربط درخواست کرد که به جای تصمیم گیریهای عجولانه، یک سال برنامه ریزی کنند و درست تصمیم بگیرند.